Crucigrama Expres
Centenari crucigramístic
Mots Encreuats Jep Ferret


El dia 21 de desembre del 1913, ara fa cent anys, el suplement dominical Fun del diari The New York World va publicar el que han estat considerats els primers Mots Encreuats de la història. L’invent, que va sortir publicat amb el títol de Word-cross puzzle, el signava un tal Arthur Wynne, un anglès que va fer les Amèriques, i tenia - el Crucigrama, no pas en Wynne -, una forma especial. La graella, com podeu veure aquí a la dreta, era una mena de rombe amb un espai buit al centre, sense quadrets negres, i tenia una numeració inicial i final per a cada paraula.

Era una altra època, encara no hi havia Internets, televisió i els telèfons tot just treien el caparró, però amb molt poc temps el joc es va popularitzar, va anar canviant de forma i es va estendre per tot el món tal com ho va fer fa quatre dies, via byte, el sudoku.

A Catalunya hi va arribar l’any 1926 a través del Virolet, el suplement d’En Patufet, sense signar, i va créixer i es va fer gran de la mà d’en Tísner, primer a La Publicitat, després al Tele/Estel, Serra d’Or i a El País i, finalment, a La Vanguardia.

Entremig, un altre 21 de desembre, ara ja fa quasi 50 anys servidora va arribar al món. També eren altres temps, però aquesta coincidència, a part de ser el dia de la nit més llarga, va marcar aquell marrec que acabava de néixer. Què podia acabar fent sinó Crucigrames?

Mots Encreuats Jep Ferret
Arthur Wynne, Tísner i Jep Ferret

I vet aquí un petit homenatge. Uns quants FUN'S Word-Cross Puzzles inspirats en aquella forma original que va empescar-se l’Arthur Wynne, signats per uns quants deixebles d'en Tísner que actualment publiquem Mots Encreuats a casa nostra.

Si us descarregueu el patracol entre els dies 14 i 21 de desembre del 2013, a més a més, podreu optar a guanyar un premi i tot.

PER MOLTS ANYS!

mots encreuats